Priprema za montažu tuš kabina

Uzimanje mera

Precizno uzete mere su 80% montaže, jer od njih zavisi vreme za koje će se montaža završiti. Loše uzete mere povećavaju utrošeno vreme za duplo više od potrebnog, jer je jako teško uklopiti loše mere. Kod uzimanja mera treba obratiti posebno pažnju na sledeće:

  • kupac treba da bude upoznat sa svim karakteristikama i mogućnostima tuš kabine kako ne bi došlo do zabune prilikom završenog posla. Najčešće su zabune oko dihtovanja kabine. Mora se znati da ideano dihtovanje ne postoji, već je maksimalno izvedeno po mogućnostima izabranog modela;
  • podloga ispod pločica ili drugog materijala gde želimo ugraditi kabinu mora biti jaka i stabilna kako bi šrafovi čvrsto držali. Ako je podloga ispod pločica gips garancija se ne daje, jer gips nije čvrsta podloga. U toj situaciji obavezno se zahteva ugradnja čelične potkonstrukcije – kao naknadnih radova;
  • ako je ispod pločica postavljeno podno grejanje voditi računa o dužini šrafova, ako je ispod stakla kada koja ne sme da se buši onda se ne koristi okov nego zalivanje neutralnim silikonom po specifikaciji;
  • kontrola pravog ugla na sva četiri ćoška otvora: ako su zidovi ili pod van libele, meri se otklon na tačnoj dužini ili visini stakla, a kao prilog merama daje se skica sa preciznim određivanjem koji su ćoškovi pod pravim uglom, a koji nisu – u slučaju dva aus vinkla kod naručivanja stakla mora se zahtevati da se iz jednog komada stakla izvuku sva stakla kako bi bilo tačno;
  • uvek uvlačiti stakla na poziciju bližu kadici ili odvodu;
  • kod kabina sa gornjom konstrukcijom obavezno izvaditi šablon 1:1 u donjoj zoni i probati kako leži na željenoj visini; zatim poručiti podkonstrukciju sa spajderima ili hvatačima i svaku poziciju spajdera nacrtati na šablonu i tada dati u rad (kod izuzetno krivih zidova prvo uraditi vrata u vinklu, a dovratnike po šablonu);
  • obavezno nositi vaser vagu, uglomer i dobar metar;
  • odrediti ili pitati za tip pločica kako bi blagovremeno spremili specijalne burgije i opremu za iste;
  • kod tvrđih pločica izvestiti kupca da je moguće eventualno oštećenje pločica ili naplatiti više montažu i koristiti specijalne alate uz garanciju da neće doći do pucanja.

[toggle_box]
[toggle_item title=“Detaljnije informacije o proizvodu“ active=“false“]Za detaljnije informacije o proizvodu posetite sajt INTIMA Tuš kabine – INTIMA Showers[/toggle_item]
[/toggle_box]

Struktura, dizajn i instalacija tuš kabina

Dizajn prostora za tuširanje zavisi od lokacije i namene. Postoje samostojeći tuševi, ali i tuševi koji su integrisani u kadi. Kao zaštita od prskanja vode koriste se vodonepropusne zavese (zavesa za tuš), klizna vrata, pivot vrata ili fiksni tuš paneli. Zbog poboljšanja metoda hidroizolacije i montažnih komponenti, sve više su popularne mokre sobe.

Na tržištu postoje razne vrste tuš kabina. Postoje tuš jedinice koje u kompletu sadrže tuš kadu, zaštitne panele i tuš glavu, a postoji mogućnost da se svaka od komponenti tuš kabine nabavi i ugradi posebno.

Iako se instalacija svakog tuš sistema razlikuje, u principu je ugradnja zahteva ugradnju nekoliko cevi za dovod tople i hladne vode, kao i cevi za odvod.

Važno je da mesto na kom se instalira tuš kabina bude vodootporno i zaštićeno višestrukim slojevima hidroizolacije. Keramičke pločice su generalno najbolji izbor za oblaganje kupatila i tuš kabina. Cement i masa za fugovanje su porozni, pa imajte u vidu da su veće keramičke pločice bolje rešenje za hidroizolaciju od malih pločica i mozaika. U praksi se pokazalo da je najbolje zidove prvo oblagati hidroizolacionim materijalom, a zatim prekriti keramičkim pločicama. U poslednje vreme popularno je oblaganje zidova staklenim pločama.

Montaža tuš kabina

Klizne tuš kabine sistem“Wheels“ odlikuju se modernim dizajnom, bešumnim otvaranjem, dobrim dihtovanjem i laka su za upotrebu. Uz redovno održavanje i kvalitetnom ugradnjom sistem je dugovečan i nema potrebe za njegovom zamenom.

Uzimanje mera

Kod uzimanja mera mora se obratiti posebna pažnja na ravnoću zidova i podova što se postiže prislanjanjem „vaser vage“ na sve vertikale i horizontale. Ako se utvrdi da neki od zidova odstupaju za više od 4mm na visini od 2000mm i širini od 1000mm potrebno je na crtežu prikazati otklon kako bi proizvođač izradio kabinu tačno po meri i otklonio nedostatke u neravnoći. Pri uzimanju željenjih mera vodi se računa i o poziciji cevi u zidu kako bi izbegli da se buši rupa na istom.

Montaža

Montažu započeti obeležavanjem krajnjih dimenzija kabine na pločicama zatim staviti okove na sva stakla vodeći računa o njihovom pritezanju i naleganju dihtunga. Svi okovi se naknadno šteluju. Prilikom manipulacije voditi računa da u svakom momentu ispod stakla na pločicama stoji zaštita(pakna ili prostirka) kako ne bi došlo do pucanja stakla. Kaljeno staklo je najosetljivije na ivicama.

Ugraditi U profil pomoću montažnog lepka na iscrtani pravac i sačekati par minuta da se stisne. Postaviti pakne u U profil i ubaciti fiksni komad u isti. Postaviti cev fi25mm u nosače na staklu (cev se krati naknadno). Proveriti sve ose libele i obeležiti za rupu kroz nosač cevi (na zidu). Uraditi isto sa drugim staklom. Postavljati jedan po jedan fiks (bez štelovanja). Obeležiti gde se seku cevi fi25mm i iseći. Navući na cevi graničnike sa dodatkom. Ugraditi spojnicu dve cevi na njihovom sastavu i fiksirati. Proveriti sve ose oba fiksna stakla da li su u libeli i poravnati. Okačiti krila, odrediti položaje graničnika i fiksirati ih. Navući gume na krila i naštelovati ih. Odrediti položaj podne vođice i ugraditi iste bušenjem barem jedne rupe – vođice ugraditi pod kosinom kako bi staklo bilo stisnuto u istom. Ugraditi cev fi 12 u distancere iznad točkića. Prekontrolisati ceo sistem kako radi i dihtuje. Prelakirati sva stakla (prvo se dobro operu pa onda izlakiraju). Lakiranje se vrši nanošenjem laka direktno na površinu stakla i utrljavanjem kvalitetnom krpom u koncentričnim krugovima. Zaliti neutralnim silikonom vertikale(staklo-zid), U profile spolja, unutra i po ivicama. Ugraditi lepljenjem inox profila 10x10mm od profila do profila i zaliti obostrano. Po montaži ne otvarati kabinu 24h.

Harmonika kabina sa gornjom šinom

Postupak za uzimanje mera i ugradnju je isti kao za klizne sisteme, posebnu pažnju obratiti na ugradnju diht guma u donjoj zoni kao i o položaju inox profila 10x10mm na podu. Određivanje položaja rupa gornje šine uraditi po ugradnji vrata.

[accordion collapse=“yes“ ] [panel color=“orange“ class=““ title=“Detaljnije informacije o proizvodu“]Za detaljnije informacije o proizvodu posetite sajt INTIMA Tuš kabine – INTIMA Showers[/panel] [/accordion]