Tuš kabine sa staklom u boji

Rano bojeno staklo dobilo je boju od nečistoća koje su bile prisutne prilikom procesa proizvodnje stakla. Prvo bojeno staklo proizvedeno je u Engleskoj 17. veka. Ovo staklo je bilo veoma tamno, zbog efekata čestica gvožđa u pesku koji se koristio za dobijanje stakla i sumpora iz dima zapaljenog uglja koji se koristio za topljenje stakla.

Providno bojeno staklo se dobija tako što su se u proces dobijanja stakla dodaju minerali ili prečišćene metalne soli (pigmenti). Primeri popularnih obojenih stakala su rubin staklo (prvi put proizvedeno 1679. godine, napravljeno uz korišćenje zlatnog hlorida) i uranijum staklo – staklo koje svetli u mraku (prvi put proizvedeno 1830. godine, napravljeno pomoću uranijum oksida).

Na staklu se mogu primeniti mnogi specijalni efekti koji utiču na njegovu boju i ukupni izgled. Staklo koje se preliva u duginim bojama dobija se dodavanjem metalnih jedinjenja u staklo ili prskanjem površine stakla kalaj hloridom ili olovo hlorida i zagrevanjem pri niskom atmosferskom pritisku.

Postoji i staklo koje izgleda da je različite boje, zavisno od ugla iz koga se posmatra. Ovaj efekat je posledica nanosa vrlo tankog sloja koloidnih metala (zlato ili srebro) na staklo. Ovi tanki slojevi su obično obloženi providnim staklom koje ih štiti od habanja i oksidacije.

Stakla u boji ugrađuju se u tuš kabine, sa bojama po izboru iz RAL karte.

[toggle_box]
[toggle_item title=“Detaljnije informacije o proizvodu“ active=“false“]Za detaljnije informacije o proizvodu posetite sajt INTIMA Tuš kabine – INTIMA Showers – Staklo u boji[/toggle_item]
[/toggle_box]

Obavezno pogledajte: